Schatkist
Het is lastig om te voorspellen hoeveel de schatkist misloopt bij een fiscale vrijstelling. Zeker lijkt wel dat vooral verzekeraars profiteren van de maatregel, omdat bij de vaststelling van de schadevergoedingen rekening wordt gehouden met de fiscale gevolgen. Uitkeringen zullen waarschijnlijk lager uitvallen. (Klik op de afbeelding om te vergroten)
Moeilijkheden
Snel zegt in de brief aan de Kamer dat het lastig is om een berekening te maken, omdat niet bekend is hoe letselschadeslachtoffers het geld inzetten. Het kan op een spaarrekening worden gezet, maar bijvoorbeeld ook worden aangewend om de hypotheek mee af te lossen.
Derving
De staatssecretaris maakte daarom een berekening waarin hij uitgaat van de grootst mogelijke fiscale derving. De complete schadelast wordt op spaarrekeningen gezet en alle ontvangers beschikken al over meer spaargeld dan het heffingsvrij vermogen van 30.000 euro. Met een belastingdruk van 1 procent, betekent dat een derving van 1 miljoen euro per jaar, per jaargang. Als de uitkering gemiddeld 20 jaar standhoudt, dan betekent dat jaarlijks 20 miljoen euro minder belastingopbrengsten.
Omgekeerd
In het omgekeerde geval, waarin geen enkele ontvanger al over eigen vermogen beschikt, zijn er maar 500 slachtoffers die een vergoeding hoger dan 30.000 euro krijgen. De jaarlijks derving bedraagt dan minder dan 0,5 miljoen euro per jaar, ofwel 10 miljoen euro voor alle jaargangen.
Nieuw onderzoek
“Kortom, de bandbreedte is groot, zowel qua aantallen personen die met een eventuele vrijstelling te maken zouden krijgen als het budgettaire beslag”, schrijft Snel. De staatssecretaris wacht nog nader onderzoek af op welke manier letselschadevergoedingen buiten de vermogensrendementsheffingen gehouden kunnen worden. De uitkomsten verwacht hij met Prinsjesdag.
Bron: AMWeb