Dat blijkt woensdag uit cijfers van Bureau Krediet Registratie (BKR). Die stichting publiceert jaarlijks de Kredietbarometer, een statistisch rapport over de schuldenregistratie van Nederlanders.
De cijfers van woensdag laten twee trends zien. Zo zijn er steeds minder mensen met een lening. Daarnaast is het aantal mensen met een betalingsachterstand ongeveer stabiel, nadat dat aantal jarenlang is gedaald.
Volgens BKR hadden eind september ruim 7.388.000 Nederlanders een consumptief krediet. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld een lening hebt afgesloten.
In september 2019 ging het nog om ongeveer 9.075.000 Nederlanders met zo'n krediet. Dat is een afname van ruim 65,7 procent in 2019 naar 50,9 procent dit jaar. Dat betekent dat steeds minder mensen een lening hebben. Er zijn vooral minder doorlopende kredieten, ofwel flexibele leningen met een bepaalde opnamelimiet.
Moeilijk om schulden op tijd af te lossen
"Bij het aantal personen met een betalingsachterstand op hun krediet is na lange tijd van daling een voorzichtige stabilisatie zichtbaar", schrijft BKR verder. In september 2019 had 3,1 procent van de Nederlanders een betalingsachterstand. In maart dit jaar was dat 2,1 procent en in september opnieuw 2,1 procent.
Volgens Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter bij BKR, is dat "een ontwikkeling die we nauwgezet in de gaten moeten houden". Voor mensen met schulden is het lastig om die tijdig af te lossen. "De analyse laat zien dat slechts een derde van de consumenten binnen een jaar de betalingsachterstand oplost", zegt Van den Bosch. Bovendien lost 45 procent van de mensen met schulden ook na vier jaar een betalingsachterstand niet op.
Bron: Nu.nl