“Ondanks de oplopende schaarste en het achterblijven van de nieuwbouw, is het aantal starters en doorstromers in dit coronajaar op peil gebleven. In de eerste weken van de corona-uitbraak was er zelfs een piek van huizenkopers”, aldus Hagedoorn.
Acceptatiebeleid geldverstrekkers
Het op peil blijven is voor een groot deel te danken aan de ondersteuningsmaatregelen vanuit de overheid voor werkenden en werkgevers. Een tweede belangrijke factor is de stabiliteit in het acceptatiebeleid van bijna alle geldverstrekkers. Hagedoorn: “Consumenten bleken over het algemeen goed aan te voelen of kopen in hun situatie verantwoord was, waardoor de aanvullende coronavragen nauwelijks tot moeilijkheden hebben geleid. Wel wordt bij flexwerkers weer vaker om een werkgeversverklaring gevraagd, in plaats van het UWV-verzekeringsbericht dat de laatste jaren in opmars was.”
Lichte daling verwacht in vertrouwen
De TU Delft sprak in de meest recente Monitor Koopwoningmarkt de verwachting uit dat de woningmarkt het komende kwartaal wat gas terug neemt en het vertrouwen in de koopwoningmarkt omslaat naar een lichte daling. Onder meer door een verwachte toename van de werkloosheid. De vraag is volgens de Hypotheekshop of deze toename gevolgen gaat hebben voor het beleid van geldverstrekkers en de Nationale Hypotheek Garantie. Hagedoorn: “Hoewel aanbieders de 1-2-3 regel voor zelfstandigen vanwege het coronajaar niet of minder hanteren, is de intentie wel om bij herstel van de omzet de coronadip te elimineren. Sinds 1 oktober is er een nieuwe versie van de werkgeversverklaring. Daarin kan de werkgever onder meer aangeven of een werknemer na afloop van het tijdelijke contract opnieuw een tijdelijk contract krijgt aangeboden. In de toekomst zal blijken wat het effect van deze optie is op de kansen van flexwerkers.”
Aantal financieringsaanvragen hoger
“Corona heeft invloed op de manier waarop huizen verkocht worden -bezichtigingen vinden plaats in kleine groepjes of met camera- maar niet op het aantal woningen dat wordt aangekocht voor de verhuurmarkt”, stelt Hagedoorn. “Hierop is eerder de ‘negatieve rente’ die banken volgend jaar gaan berekenen op van invloed.”
De verwachte verhoging van de overdrachtsbelasting per januari 2021 maakt ook dat het aantal financieringsaanvragen hoger is voor het einde van het jaar. Hagedoorn: “Samen met de geldverstrekkers doen wij er alles aan om de aankoop voor het einde van het jaar te laten passeren. De verwachting is dat de ‘Groninger akte’ (eigendomsoverdracht in 2020, betaling later) populair gaat worden.”
Financieren van een bedrijfspand
2020 was voor veel ondernemers die er al een tijd over nadachten een bedrijfspand aan te kopen het jaar om de stap te nemen. Het Covid-19-virus zorgde er echter voor dat vanaf afgelopen maart de financieringsmogelijkheden grotendeels stil kwamen te liggen. Irina Grooten van IBD Nederland: “Ondernemers hebben wij toch kunnen helpen met financieringen verstrekt door onder andere investeerders en crowdfunding. In de loop van de maand mei zagen we ook de financieringsmogelijkheden bij diverse andere geldverstrekkers weer toenemen. Eerst voor eigen relaties, maar al snel ook weer voor potentiële nieuwe relaties.”
Een eigen acceptatiekader
Nu zat er al verschil in het acceptatiekader van diverse geldverstrekkers, zegt Grooten. “Maar het coronavirus heeft er voor gezorgd dat de verschillen scherper en strakker zijn neergezet. Inmiddels heeft iedere geldverstrekker een eigen acceptatiekader gevormd en zijn we binnen dat kader weer samen met het intermediair de best passende financier en de financieringsvraag aan het matchen.”
Bron: AMWeb