Van alle ondervraagden vindt een tiende dat ze – achteraf gezien – te veel hebben betaald voor hun huis. Opvallend genoeg voelen vooral Drentenaren zich bekocht. Zo stelt maar liefst 21 procent van hen dat ze achteraf te veel voor hun huis hebben betaald. Ook Noord-Hollanders (negentien procent) zijn niet te spreken over hun aankoopbeleid. Met slechts vijf procent zijn Groningers het positiefst. “Gemiddeld wonen Nederlanders zeven tot tien jaar in dezelfde woning”, zegt Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl.

Huis sluit beter aan partner

Niet alleen de prijs, maar ook de specifieke eigenschappen van een woning zorgen weleens voor ontevredenheid. Zo stelt één op de tien respondenten dat zijn of haar huis beter aansluit bij de woonwensen van hun partner. Zeven procent van de ondervraagden heeft hierdoor zelfs spijt van hun woningkeuze. Opvallend genoeg spannen Zuid-Hollanders zowel op het gebied van woonwensen (21 procent) als spijt van woningkeuze (veertien procent) de kroon.

Niet uit kunnen kopen

Waar een koopwoning in sommige gevallen voor onenigheid zorgt, is het voor zeven procent van de samenwonende stelletjes juist de belangrijkste reden dat ze nog bij elkaar zijn. Opvallend genoeg is dit vaker het geval onder respondenten jonger dan veertig jaar (twaalf procent) dan bij veertigplussers (vijf procent). In het geval dat de relatie onverhoopt op de klippen loopt, verwacht maar liefst 35 procent van de respondenten zijn of haar partner niet uit te kunnen kopen. Opvallend genoeg lijkt dit vaker een probleem voor vrouwen (44 procent) dan mannen (27 procent).

Bron: AMWeb